
 

 

 

 

Månadens regelfråga november 2024 

Under hösten fick jag följande fråga från en medlem:  
Vad gäller om man som spelare i en tävling på 5:e hålet slår på rangebollar för att får bort dessa från 
fairway? 
 
I regelboken får vi läsa vad som står under Regel 5.5a: 
 
Inga övningslag under spelet av ett hål 
 
Under spelet av ett hål får en spelare inte slå ett övningslag mot någon boll på eller utanför banan. 
Följande är inte övningslag: 
 

 En övningssving gjord utan avsikt att träffa någon boll. 

 Att slår tillbaka en boll till ett övningsområde eller till en annan spelare, när det görs enbart av 
artighet 

 Slag utförda av en spelare för att spela ut ett hål vars resultat har avgjorts. 
 
Hur ska vi då tolka ovanstående? Jag skulle göra bedömningen att så länge det bara rör sig som en 
enstaka boll så är det ok, men slår spelaren flera bollar kan det uppfattas som övning och skulle i 
sådana falla resulterar i den allmänna plikten 2 slag och i match förlust av hål. 
  
Noterbart i detta sammanhang är även regel 5.5b: 
 
Begränsningar för övningslag efter att ett hål är avslutat 
 
Efter att ha avslutat spelet av ett hål, men innan spelaren slår ett slag för att starta ett annat hål, får 
spelaren inte slå ett övningslag. 
 
Undantag – Var spelare tillåts att öva puttning eller chippning: Spelaren får öva puttning eller 
chippning på eller nära: 
 

 Green på det hål som just avslutats och varje övningsgreen (se Regel 13.1e) samt 

 Tee på nästa hål 
 
Men sådana övningslag får inte göras från en bunker och får inte orimligt fördröja spelet (se Regel 
5.6a). 
 
Är det något du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på 

e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158. 

Lars Waerland, ordf Regel- och hcp sektionen 

mailto:lars.waerland@gmail.com

