
 

 

 

 

Månadens regelfråga mars 2025 

Denna månad tänkte jag att ni ska får klura på ett regelquiz med 10 frågor. 

Du ser frågorna nedan och i bifogad pdf:en längst ner på sidan hittar du alla frågor med rätta svar. 

1. Din boll har stannat på greenen. Innan du markerar den börjar bollen rulla och närmar sig hålet. 
Varifrån spelar du ditt nästa slag – från den nya platsen eller den gamla? 

Svar: Om du inte har markerat och återplacerat bollen och den rör sig, spelar du den från dess nya 
plats. Regel 13.1d. 

2. Du råkar slå ett slag med fel boll under en match mot din kompis. Du inser det innan du slår nästa 
slag, och hålet är inte färdigt. Förlorar du hålet, eller kan du rätta felet, ta ett straff och fortfarande 
ha en chans att vinna det? 

Svar: Du förlorar hålet. I slagspel får du två slags plikt och måste rätta ditt misstag. Regel 6.3c. 

3. När du adresserar bollen på tee råkar du stöta till den så att den faller av peggen. Kan du pegga om 
bollen utan plikt, eller kostar det dig ett slag? 

Svar: Ingen plikt. Du kan pegga om bollen så länge du inte har gjort ett slagförsök. Regel 6.2(5). 

4. Det finns ett sprinklermunstycke mellan din boll och greenen, ungefär fem meter bort på din linje. 
Du funderade på att putta, men munstycket skulle vara i vägen. Kan du få lättnad utan plikt eftersom 
det är ett orörligt hinder? 

Svar: Ingen lättnad utan plikt. En klubb kan dock ha en lokal regel för lättnad om bollen ligger på en 
kortklippt yta, och sprinklern är högst två klubblängder från både green och bollen på spelvägen när 
du tänker putta. Regel 16.1 t ex enligt Modeller för Lokala Regler F-5. 

5. Sant eller falskt – Du kan ta bort en sten bakom din boll i en bunker innan du slår utan plikt? 

Svar: Sant. Om bollen rör sig när du tar bort stenen får du ett slags plikt och måste återplacera 
bollen. Regel 12.2a. 

6. Din boll är spelbar i ett pliktområde, men du är osäker på hur vegetationen påverkar din sving. Kan 
du stå i pliktområdet flera meter från bollen och göra ”testsvingar” genom vegetationen för att 
känna på slaget? 

Svar: Ja, så länge du inte förbättrar förhållandena för ditt nästa slag kan du göra 
övningssvingar. Regel 17 / Regel 8.1a. 
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7. Din motståndare i en match slår ett inspel som verkar blåsas ur kurs av vinden, klart mer än vad du 
hade tänkt dig. Kan du fråga din motståndare från vilket håll vinden kom? 

Svar: Ja, du kan fråga om vindriktning, avstånd till objekt och plats för saker på banan. Definitioner: 
Råd. 

8. Du står inför en klurig chip kring greenen och råkar träffa din boll två gånger med samma sving. 
Räknas detta som ett slag eller två? 

Svar: Det räknas som ett slag. Regeln ändrades 2019. Tidigare skulle det ha räknats som två 
slag. Regel 10.1a. 

9. Din boll ligger inom banans gränser, men knappt. Du kan inte slå den utan att stå utanför banan, 
på andra sidan ett stängsel som markerar gränsen. Kan du göra det? 

Svar: Ja, du kan stå utanför banan och slå bollen. Om det är ett staket kan du till och med slå på det 
för att ta dig ur trubbel och du bara kan få bollen att flytta sig så. Regel 18.2a. 

10. Du markerar din boll på greenen, återplacerar den, och en vindpust flyttar den närmare hålet. 
Varifrån spelar du ditt nästa slag – från den nya platsen eller den gamla? 

Svar: När du har markerat din boll på greenen och den rör sig, måste du återplacera den. Regel 
13.1d. 

Är det något du undrar över kring golfreglerna så är du förstås välkommen att höra av dig till mig på 

e-post lars.waerland@gmail.com eller telefon 070-5708158. 

Lars Waerland, Regel- och hcp sektionen 
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